9 sept. 2009

the domino decree

Prin primavara, fiindca facusem prost la municipiu si era sa nu mai ajung la nationala, profa mea de fizica din generala a spus un mare adevar. Cu vorbele alea am fost de acord atunci si sunt si acum. A spus ca, intr-un an, nu pot sa mearga toate bine. Si ca, chiar daca poate e un an prost pentru olimpiade, se anunta un an foarte bun pentru productia de vin.

Pe principiul una calda, una rece, nu putea sa fie altfel nici zilele astea. Dupa o zi in care m-am simtit genial, am fost si fericit si surprins si amuzat, in care ne-am strans un grup mare si ne-am distrat, zic eu, destul de bine, seara si ziua urmatoare nu s-au aratat la fel de darnice cu mine. Dupa ce s-au rezolvat cu greu problemele cu cazarea, pe la 11-12 noaptea, chiar cand incepea sa arate a excursie reusita, au inceput sa cada bombele. Nu mai vin, nu mai vin, nu mai vin ca nu mai vine Geta, etc. Cu 32 de ore inainte de plecare, lumea se razgandeste.

Pavel Stratan, in una din melodiile lui de betie, a spus: ”dar principalu-i important, ca unde m-am pornit m-am dus”. Pana si el intelege un lucru simplu, si anume ca, daca ai zis ca faci o chestie, o duci pana la capat. Mai ales cand tot ce ai avut de facut a fost sa decizi daca vii sau nu. Asta e o chestie care se poate face cat de cat repede, si de la inceput, n-ai nevoie sa oscilezi. Pot sa inteleg daca are unul o problema, ca na, se intampla. Dar stiti cum e. O data e intamplare, de doua ori e coincidenta, a treia oara e rea vointa. Cand s-au razgandit brusc, intr-o seara, mai multi oameni, ce concluzie se poate trage?

Chestia care s-a intamplat m-a enervat din doua motive. Unul e ca unii se ocupa de organizare, si altii se decid ca nu mai vin, dupa ce deja treaba se organizase si pentru ei. Adica cei cu organizarea s-au chinuit degeaba. Al doilea e efectul domino care decurge de aici: in momentul in care un om se razgandeste, chestia asta ii pune pe ganduri si pe altii, care se razgandesc si ei, si tot asa. In felul asta, primul are o scuza ca „uite, eu sunt ala unul caruia i sa intamplat”. Al doilea da ca motiv absenta primului, dar nu se gandeste ca propria absenta va duce efectul mai departe. Sau nu-l intereseaza.

Oare efectul domino poate fi oprit? Normal, ca doar e o amarata de metafora pe care o opresti cand vrei, nu un batalion de Panzere. Spre deosebire de piesele de domino, noi putem sa ne controlam. Fiindca, chiar daca Geta are varicela, face scoala de soferi sau s-a certat cu parintii, absenta unui om nu distruge excursia, dupa cum s-a vazut la Mamaia acum o saptamana. Sau, daca crezi ca esti una din piesele care ar putea sa cada, ramai de la inceput putin mai la o parte, ca sa nu-i antrenezi si pe ceilalti in miscare.

In schimb, da, piesele de domino se baga toate la gramada si cad toate odata ce a cazut una.

Niciun comentariu: